2015-10-25 03:17:50• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmáron ünnepelte Románia felszabadítását a védelmi miniszter

A román hadsereg napja alkalmából Szatmárra érkezett Mircea Dusa védelmi miniszter, aki szombaton Szatmárnémetiben, vasárnap pedig Nagykárolyban ünnepli majd Románia 1945-ben történt felszabadítását.

Korábbi szövetségeseinek hátat fordítva és ellenük fordulva a román hadsereg 1945-ben utolsóként szabadította fel a magyar és náci uralom alól Nagykárolyt és környékét, éppen ezért Szatmár megye minden évben kiemelt figyelemben részesül a román hadsereg napjának megünneplésekor. Ezúttal Mircea Dusa védelmi miniszter látogatott el Szatmárnémetibe, illetve Nagykárolyba.

Dusa Szatmárnémetiben csatlakozott az Invictus csoporthoz, amely a veteránok stafétája elnevezéssel szeptember 4-én indulva végigkísérte a román hadsereg 70 évvel ezelőtti felszabadító útját. Az Árpád (Vasile Lucaciu) utca hős katona szobrához Dusa együtt kocogott az Invictus csoport tagjaival, majd általuk hozott román nemzeti lobogót átadta Dorel Coica polgármesternek.

Dusa ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a második világháborúban mintegy 900.000 román katona vesztette életét, tűnt el, vagy sérült meg, a túlélőket pedig „patriótáknak nevezte". Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány az idei esztendőt a háborús veteránok évének nyilvánította, melynek tiszteletére 75%-kal megemelte a még életben lévő közel húszezer veterán járandóságát. Kiemelte, hogy a kormány több emlékmű rehabilitálását finanszírozta az idén és felszólította az ország polgármestereit, hogy az általuk vezetett önkormányzatok kövessék a példát. Kiemelte, hogy vasárnap Volgográd közelében felavatják az első, Oroszország területén levő román katonai temetőt, ahová áthelyezik a régióban elhunyt román katonák földi maradványait. Dusa szót ejtett arról is, hogy a Steaua egy új szakosztályt hoz létre azon nyugalmazott katonák számára, akik iraki vagy afganisztáni bevetések során szenvedtek maradandó sérüléseket. A cél az, hogy ők elindulhassanak a paralimpiai játékokon, mondta a miniszter.

Dorel Coica polgármester köszönetet mondott a háborús veteránoknak, amiért „ma Románia határain belül szabadon élhetünk", Nicolae Codreanu, a szatmári háborús veteránok vezetője pedig felidézte a világháborús eseményeket és sajnálatának adott okot, amiért áldozatuk eredménye nem lehet teljes, hisz „Nagy-Románia azóta sem valósult meg".

Az esemény zárásaként az ünnepségen jelen lévők elénekelték a román himnuszt, majd felvonták az Invictus csoport által átadott román lobogót.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: